5 mins with our designer Nat on her winning Fit Out!

5 mins with our designer Nat on her winning Fit Out!

R: Hi Nat. Thanks for your time. You’ve been super busy the last months, working both for Fits In, as well as working on your entry for the Schiavello Fit Out competition. Which you’ve gone on to win! Congratulations. It’s a big deal! Can you provide a very brief overview of your award winning Office Pod Fit Out design?

N: The brief was centered around a Global Insight and Brand Consultancy seeking a position in Australia, whilst incorporating a design approach that challenged the current norms of how offices are designed and also operated.

R: Where did the inspiration for the Office fit out come from?

The design used the framework of a classic Queensland rite of passage a young adult encounters during early life as a student and worker: the Queensland share house. Learning and living together under one roof, open door, communal and highly diverse. These points were imperative to be conveyed into a designed environment that evoked the shift of how a typical office operates- highly flexible, mobile (& cloud technology) and highly specialised work with strong collaboration with others.

N: What sustainable materials did you work in to the design?

Aspects of reclaimed casement windows, timber stud walls and Masonite, common elements found in Queensland style houses were used to create multi-function spaces that promoted learning, collaboration, play and rest. In the event of a vacancy these designed spaces can be easily deconstructed and re used again.

R: Contemporary office fit outs are taking in to consideration how team’s interact, and enjoy their environment. How did you accommodate for this in your design?

N: The brief was not approached as a typical ‘office fit out’ but as an area defined by how users work, live and communicate with each other. Rather than addressing areas as a designated ‘work station’, ‘tea room’ and ‘reception – we are able to evoke different attitudes and uses of space by addressing them differently- to invite collaboration and connection between people. With this project, spatial allocations were defined as ‘sunrooms’, ‘recreation spaces’, ‘green houses’ and’ gardens’, to reflect the nature of a Queenslander sharehouse, and provide creative use of space for users.

R: What advice would give to business owners looking to create Sustainable work environments?

N: Engage with a designer to assist in developing an aspirational brief for what is required on a human and individual level. Be informed by current research and certifications such as the Green star rating, NABERS and newly added the WELL certification to explore possibilities on how to improve a designed space for people and the environment.

R: Hey thanks again for your time. You’re an inspiration. And congratulations again!